Inhoud van deze wijnbabbel

Waarom 75 centiliter voor een gewone fles wijn? Omdat deze inhoud voldoende is om met twee personen van dit edele vocht te genieten? Of zit er meer achter. Natuurlijk. Wijn op zich heeft al een hele geschiedenis achter de rug, evenzo met de fles die er omheen zit.

Terug naar vroeger

De allereerste wijn werd vervoerd en bewaard in dierenhuiden. Ik vraag me af of deze wijn ook dierlijke toetsen in de neus had. Het was onder Charlemagne, koning van de Franken 768-814, die hier verandering in bracht. Zijn naam is trouwens onlosmakelijk verbonden met het moderne wijn drinken. Charlemagne wilde geen slechte wijn drinken. Dus stuurde hij controleurs naar de wijngaarden om de hygiëne, de persen en de druiven te controleren. Hij besloot dat de druiven niet meer met de voeten mochten getreden worden. En dat de wijn die naar de kastelen werden gebracht niet meer in dierenhuiden zat maar wel in houten vaten. Hij had dit gekopy-pastet van de Kelten in het noorden die dat al lang gebruikten. Niet voor wijn natuurlijk, maar voor bier. Houten vaten werden dan ook de standaard om wijn te vervoeren en te bewaren.

Wijn, het export product van Frankrijk in de middeleeuwen

Tot de 12e eeuw werden er, voor het vervoer over zee, Vikingboten gebruikt. Maar in de 12e eeuw werd er een nieuw type boot ontworpen. De Kog. Deze was meer wendbaar en korter dan Vikingboten. Ze konden ook meer vaten vervoeren. De maat waarin de wijn werd gemeten kwam uit Bordeaux: een tonneau. Een tonneau kon ongeveer 900 liter bevatten. In Parijs was een tonneau 800 liter. Maar omdat de meeste wijnen vanuit Bordeaux werden geëxporteerd werd 900 liter standaard. De Kog kon ongeveer 200 tonneaux vervoeren. Omdat een tonneau van 900 liter te zwaar en te moeilijk te verplaatsen was werd er gebruik gemaakt van houten vaten één vierde (225 liter) van de inhoud hadden. De wijnhandel had zo’n invloed op de handel dat de plaats voor de vracht op een schip uitgedrukt werd in tonneau of ton wat ook de inhoud van de lading was.

En dan nu even hoofdrekenen

Tot in de 18de eeuw werd de wijn dus bewaard in houten vaten. De bewaarmogelijkheden waren dus beperkt. Het gebruik van goed afsluitbare flessen bracht daar verandering in. De meest gangbare houten vaten was 225 liter. Die 225 liter kwam overeen met 300 flessen van 75 cl. En 300 is nu eenmaal een veel eenvoudiger getal om mee te rekenen dan 225. Of was het toch onze glasblazer die met één keer blazen maar en fles van 75 cl kon vormen. In ieder geval de 75 cl was geboren en in 1977 werd dit de Europese norm.

Mag ik je even afleiden van de 75 cl fles

De meeste flessen zijn dus 75 centiliter. Maar alle andere inhoudsmaten zijn wel degelijk afgeleid van die standaard fles. Dus als je een feestje geeft en je neemt 75 centiliter voor 2 personen dan kun je hieronder zien welke fles je zou kunnen kopen.

Demi                         0,375 liter     halve fles van 75 cl
Bouteille                  0,75 liter        1 fles van 75 cl
Magnum                  1,5 liter          2 flessen van 75 cl
Jeroboam                 3 liter             4 flessen van 75 cl
Rehoboam               4,5 liter          6 flessen van 75 cl
Methusalem            6 liter             8 flessen van 75 cl
Salmanazar             9 liter             12 flessen van 75 cl
Balthazar                 12 liter           16 flessen van 75 cl
Nabuchodonosor   15 liter           20 flessen van 75 cl
Melchior                  18 liter           24 flessen van 75 cl

Conclusie

Welke flesinhoud je ook koopt, het belangrijkste is nog altijd wat er in de fles zit.