Geschiedenis in een schroefdop

Sinds de 17de eeuw sloten wijnmakers hun flessen af met een natuurlijke kurken stop. Het was de beste oplossing om te wijn te beschermen tegen een snelle oxidatie. De kurk liet maar een kleine hoeveelheid lucht door waarmee je de wijn enkele jaren kon laten rijpen in je eigen wijnkelder. Op 10 augustus 1889 nam Dan Rylands, afkomstig uit Bransley – Engeland een patent op de schroefdop. Hij vond een simpele en handige manier om whiskyflessen af te sluiten. Vanaf 1913 werden de eerste whiskyflessen met schroefdop afgesloten. Maar er waren op dat moment nog heel wat kinderziektes. En nota bene een Frans bedrijf slaagt er in de eerste schroefdop voor wijn te ontwikkelen. En in 1959 brachten ze deze op de markt. In 1976 werd hun schroefdop gepatenteerd. Zijn naam is ‘The Stelvin’. De discussie schroefdop vs kurk is een feit.

De snelheid van de schroefdop

Nieuw-Zeeland en Australië schroeven hun capaciteit op en bottelen nu meer dan 95% met schroefdop. Het meer traditionele Europa draait langzaam bij met Oostenrijk en Duitsland op kop. In Frankrijk zien we ook meer schroefdoppen en zeker in de zuiderse wijnregio’s. En in de beroemde wijngebieden zijn gerenommeerde wijnhuizen druk aan het experimenteren of hebben al een aantal van hun wijnen onder schroefdop.

Schroefdop vs kurk
  • Zowel de kurk als de Stelvin laten een minimale hoeveelheid lucht door om de wijn te laten rijpen.
  • De meeste wijnen hoeven eigenlijk niet meer te rijpen en 90% van de wijnen wordt binnen een half jaar gedronken.
  • Wijnen met een schroefdop kun je rechtop bewaren terwijl wijnen met een kurk liggend bewaard worden zodat de kurk niet uitdroogt.
  • Wijn onder kurk kan ‘kurksmaak’ (TCA of trichloroanisole) hebben en dat komt bij ongeveer 1 op de 10 flessen voor. Bij schroefdop komt dit bijna niet voor. En indien wel dan komt het van de schimmel die in de wijnkelder aanwezig is. Lees slechte hygiëne.
  • Kwaliteit van kurk kan verschillen, die van de schroefdop is constant.
  • Voor een schroefdop heb je geen kurkentrekker nodig. Handig toch.
Eigen ervaring

Bij mijn bezoek aan het iconische wijndomein Cloudy Bay in Nieuw-Zeeland kreeg ik twee identieke sauvignon blanc wijnen blind te proeven. Het zelfde jaar, zelfde wijngaard en zelfde wijnmaker. Dus schroefdop vs kurk. Wat me opviel is dat de wijn onder kurk een licht muffe geur vertoonde en die onder schroefdop loep zuiver was. Hier over nadenkend kan dat kloppen. Want als je aan kurk ruikt geeft die een geur af. Dan kan het ook niet anders dat de wijn die geur oppakt. Bij witte wijn zal dat natuurlijk meer opvallen dan bij rode wijn.

Conclusie

Kies je nu voor schroefdop of je blijft trouw aan de kurk, genieten van de wijn doe je sowieso.