Madeira wijn

Madeira proces

madeira proces
  • Eeuwen oud maar 'still hot'
  • Het vulkanisch eiland Madeira ligt op 640 kilometer uit de kust van Marokko. Een erg vruchtbaar eiland met prachtige natuur. Van oudsher was Madeira een provianderingsplaats voor naar het westen en oosten varende schepen. Deze schepen namen wijnen als ballast mee op hun reis. Tijdens de handelsvaarten naar Zuid-Amerika en Azië werd suiker en alcohol aan de wijn toegevoegd om ze beter te bewaren. Tijdens de zeereizen werd de evenaar twee keer gepasseerd en stonden de vaten langdurig bloot aan tropische hitte. In plaats dat de wijn slecht werd gebeurde het tegenovergestelde: het resultaat bleek ongekend lekker en populair. De Madeira was geboren! Sinds de jaren 1800 rijpen de Madeira wijnen op de natuurlijk verwarmde zolders van de ‘Madeira shipping company’s’ in Funchal. Deze methode heet ‘canteiro’. Sommige vaten rijpen meer dan 100 jaar. Door de natuurlijke warmte en vochtigheid en het constant blootstellen aan de lucht wordt de wijn zeer complex en rijk aan smaak. Deze ‘canteiro’ methode zorgt er ook voor dat de gebottelde Madeira wijn eenmaal geopend nog maanden goed blijft.

madeira guide

Madeira stijlen

madeira stijlen
  • Van aperitief tot dessert 'and beyond'
  • Er bestaan vier stijlen Madeira gaande van droog over halfdroog naar half zoet en zoet. De basis voor deze Madeira’s kan één druivensoort zijn maar kan ook een blend zijn van diverse druivensoorten. De meest voorkomende druivensoort is de tinta negra mole, en naargelang waar deze is aangeplant kan die de vier stijlen voortbrengen. Daarnaast bestaan er vier klassieke druiven; sercial is droog, verdelho halfdroog, boal halfzoet en malmsey zoet. Elke Madeira bevat een hoge zuurtegraad waardoor de wijn niet plakkerig overkomt. In combinatie met de aanwezige suikers en de toegevoegde alcohol zorgt dit voor een wijn die wel tot 200 jaar oud kan worden. De diverse stijlen zorgen voor een brede inzetbaarheid in de gastronomie. Zo is de droge Madeira ideaal om als aperitief te serveren en de zoete Madeira bij kazen of chocolade. Madeira is te genieten op elk moment van de dag en bij diverse gerechten. Maar wanneer de open haard knettert en je zit lekker in je zetel met je favoriete muziek aan dan is het tijd voor een echt oude Madeira. En dan is het aan u om een stijl te kiezen die bij u past.

madeira lijst

Madeira types

madeira types
  • Voor elk moment 'the right bottle'
  • Interessant zijn de diverse types die bestaan. Je hebt Madeira wijnen die 3, 5, 10, 15, … jaar verouderd zijn op eikenhouten vaten. Wil je kennis maken met Madeira dan start je het best met een 5 jaar oude. Wanneer je de smaak te pakken hebt stap je over naar een 10 of 15 jaar oude Madeira. Ons gamma bestaat trouwens enkel uit Madeira wijnen die verouderd zijn volgens de ‘canteiro methode’. Deze wijnen behoren tot de reserve en special reserve Madeira’s. Wil je een Madeira met jaartal dan heb je twee soorten. De Colheita en de Frasqueira wijnen. Colheita’s moeten minimaal 5 jaar hebben doorgebracht op de eikenhouten vaten maar doen dat meestal langer. De absolute top Madeira’s zijn te vinden binnen de Frasqueira reeks. Deze Madeira wijnen moeten minimaal 20 jaar rijpen en de meeste liggen nog veel langer op vat. Ze behoren tot de beste wijnen ter wereld en hebben een parfum en smaak die menig ander versterkte wijn doet verbleken. De meest interessante Madeira producenten zijn Blandy’s, d’Oliveiras en Barbeito. Te ontdekken waard zijn de blends van ‘The Madeira Collection’. Klik hieronder.

The Collection